Меню на страниците
Google+FacebookRss

Новини, мнения и съвети от света на парфюмите и козметиката

Меню Категории

Публикувано на 11.7.2018 в Погрижете се за себе си, Съвети | 0 коментари

Как правилно да изберем подходяща слънцезащитна козметика?

Как правилно да изберем подходяща слънцезащитна козметика?

Цялата година ние с нетърпение очакваме лятото и слънцето. Най-накрая! Топлите слънчеви дни ни зареждат с положително настроение и придават на кожата толкова желан секси бронзов загар. Но косата и кожата са сухи и безжизнени. Как да се наслаждавате на слънцето безопасно? Как да избегнем опасни и особено болезнени изгаряния? Едно нещо е сигурно, със ефективна слънцезащитна козметика това не може да стане.

КАКВО ОЗНАЧАВА SPF ФАКТОР?

Най-често задаваният въпрос при закупуване на слънцезащитна козметика е, как да изберем подходящия продукт и какво да не забравяме? Основният фактор на етикета е SPF или Sun Protection Factor. Това е индикация, чрез която производителят посочва степента на защита от вредната ултравиолетова радиация. Слънцезащитните продукти могат да бъдат разделени на четири групи:

 • ниска защита (SPF 6 – 10)
 • средна защита (SPF 15, 20 и 25)
 • висока защита (SPF 30 и 50)
 • много висока защита (SPF 50+)

  Слънцезащитна козметика

  Само заради това, слънцезащитните филтри SPF 30 и SPF 50+ осигуряват възможно най-голяма защита. Винаги избирайте нивото на защита в зависимост от вашия тип кожа.  Ако сте един от онези, които изгарят дори по време на много кратък престой на слънцеи никога не потъмняват – то тогава изберете слънцезащитни кремове с SPF 30 или 50.

  Не само раменете, шията и гърба са изложени на слънце. Не забравяйте да вземете подходяща козметика за лице и подходящ балсам за устни.

  КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ UVA И UVB ЛЪЧИ?

  Слънцето е от съществено значение за живота, но засяга много жизнени функции и, разбира се, психиката. За съжаление, слънцето ни изпраща, наред с радостта и ултравиолетовите UVA и UVB лъчи, които в случай на продължително излагане на слънце крият сериозни рискове за вашето здраве. 

  UVA ►

  • проникват в по-дълбоките слоеве на кожата (дори през стъкло)
  • прониква в по-дълбоките слоеве на кожата
  • причиняват преждевременно стареене на кожата (причиняват загуба на колаген и еластан)
  • може да причини рак на кожата
  • UVB ►
  • причинява изгаряне и зачервяване на кожата
  • целогодишно, но най-много от април до октомври (между 10:00 и 16:00 часа)
  • не прониква през стъклото
  • намалява имунитета и бариерата на кожата, изтънява кожата
  • увреждат кожата и преждевременно състаряват …

  Уверете се, че избраният от вас слънцезащитен продукт ще предпазва кожата ви от UVA и UVB лъчите .

  СЛЪНЦЕЗАЩИТИТЕН ЛОСИОН, КРЕМ ИЛИ СПРЕЙ?

  Всъщност това няма значение и зависи само от избор ви и коепредпочитате. Всяка консистенция има своите предимства, но всичко те предпазват.

  Слънцезащитните кремове са по-плътни, имат по-гъста текстура, но ще бъдете възнаградени с хидратирана и еластична кожа.

  За бронзов загар

  Слънцезащитният лосион значително по- лесно се нанася и е по-удобен за употреба. Понякога обаче може лесно да изстискаме повече, отколкото е необходимо. През последните години производителите улесняват крайния потребител, като добавят към опаковката помпа за пръскане.

  Слънцезащитните продукти са все по-популярни Те лесно се абсорбират, изключително бързо се нанасят и осигуряват необходимата хидратация на кожата. От личен опит мога да споделя, че след нанасяне на подходящ слънцезащитен продукт имам страхотен шоколадов тен. Марката PIZ BUIN предлага на пазара Piz Buin Protect & Cool Refreshing Sun Mousse SPF10 – мус-пяна с охлаждащ ефект, която не оставя мазен филм, ухае приятно и има лека текстура.

  И последният и много важен съвет – слънцезащитните продукти не могат да ни предпазят на 100% от вредните UV лъчи и част от тях проникват през кожатаДруга грешка е прилагането на прекалено малко крем, което значително намалява неговата защитна ефективност.

   

[Total: 0    Average: 0/5]

Диляна Атанасова

Aktualizováno:

Публикувай отговор

Публикацията все още не е коментирана. Бъдете първите, които да я коментират.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This