Меню на страниците
Google+FacebookRss

Новини, мнения и съвети от света на парфюмите и козметиката

Меню Категории

Публикувано на 11.9.2017 в Интересни Факти | 0 коментари

Ароматите събуждат спомени

Ароматите събуждат спомени

Ароматите имат незаменима роля в живота ни. Много от нас може би все още не са осъзнали, че обонянието е сетивото, което най-лесно може да събуди спомени.

Има аромати, които незабавно ни връщат назад във времетоБлагодарение на това можем се доближим до същите емоции и до моментите, които не бихме искали да забравим. Къде се крие вълшебствотоКак даден аромат ни кара да си спомним за събития, хора и места, за които нищо друго не ни е напомняло?

Ароматите връщат спомени

Ароматът е невидима сила, която има властта да връща спомени„, казва Naomi Goodsir, дизайнер на Naomi Goodsir Parfums. Схващането, че слуха и зрението са най-важните сетива е донякъде погрешно. От еволюционна гледна точка обонянието е най-важното сетиво. Както хората, така и бозайниците могат да различат храната и отровата само чрез обонянието си. Основавайки се на тази фундаментална причина смятаме, че ароматите са най-доброто средство за съживяване на спомените.

Ароматите напомнят моментите на щастие

Ароматите напомнят моментите на щастие

Самият аромат може да бъде възприет като код, който отключва високо сетивни рецептори и достига до спомени, които са дълбоко скрити в нашия мозък. Връщането на спомени по този начин е много по-успешно дори от визуалното и слуховото припомняне.

Колко различни аромата познаваме?

Знаете ли, че човешкият мозък е в състояние да различи до 10 000 аромата? Но колко от тях можем да назовем с именаЧовек с опитно обоняние може да се разграничи и назове с точност стотици аромати. В днешно време обаче обонянието е малко пренебрегвано сетиво и хората повече разчитат на зрението и слуха. Не трябва да забравяме, че обонянието ни крие уникален и неоползотворен потенциал.

Колко аромата познавате?

Колко аромата можете да разпознаете?

Ароматите имат способност да съживяват дори спомени, които смятаме за трайно изгубени. Всеки би се зарадвал на мил спомен – хора, които обичаме преживявания от детството, моменти с приятели, любими места…

Открили ли сте аромат, които Ви връща спомениЗемните ухания напомнят ли Ви за детството?

[Total: 0    Average: 0/5]

Диляна Атанасова

Aktualizováno:

Публикувай отговор

Публикацията все още не е коментирана. Бъдете първите, които да я коментират.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This